Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Μειώνοντας το χώρο του .vdi στο Virtualbox

Ύστερα από την εγκατάσταση του Virtualbox και της εικονικής μηχανής που επιθυμούμε, μπορούμε να συρρικνώσουμε το μέγεθος του αρχείου της εικονικής μηχανής, ώστε να μην καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στον υπολογιστή μας και να μπορούμε, αν θέλουμε, να το μεταφέρουμε σε άλλο σκληρό δίσκο ή DVD.

Ακολουθήστε τις παρακάτω διαδικασίες για να το επιτύχετε (για χρήστες Windows).

 1) Διαγράψτε τα αρχεία/φακέλους που δεν χρειάζεστε.

2) Απεγκαταστείστε τις εφαρμογές που δεν χρειάζεστε.

3) Εκτελέστε ανασυγκρότηση του σκληρού δίσκου.

Επιλέγετε διαδοχικά Έναρξη -> Όλα τα προγράμματα -> Βοηθήματα -> Εργαλεία συστήματος -> Ανασυγκρότηση δίσκων ή Ο Υπολογιστής μου -> Δεξί κλικ στον σκληρό δίσκο -> Εργαλεία -> Ανασυγκρότηση. Επιλέγετε το σκληρό δίσκο και κάνετε κλικ στο Ανασυγκρότηση.

4) Κατεβάστε το αρχείο sdelete.zip από εδώ και αποσυμπιέστε το στην επιφάνεια εργασίας. Ανοίξτε το Command Prompt (Ctrl+R -> cmd -> Enter) και με την εντολή cd, μεταβείτε στην επιφάνεια εργασίας όπου βρίσκεται ο φάκελος του sdelete που έχετε αποσυμπιέσει (περισσότερα σχετικά με την εντολή cd, δείτε εδώ). Έπειτα, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

sdelete -z

Αυτή θα εισάγει μηδενικά σε όλο τον ελεύθερο χώρο του σκληρού δίσκου C. Όταν τελειώσει, τερματίστε την εικονική μηχανή.
 
Τώρα που τελειώσαμε με τον καθαρισμό της εικονικής μηχανής και το μηδενισμό όλου του ελεύθερου χώρου, είναι ώρα να συρρικνώσουμε το αρχείο της εικονικής μηχανής χρησιμοποιώντας την εντολή VboxManage του Virtualbox.

Ανοίξτε το Command Prompt των Windows που χρησιμοποιείτε (όχι της εικονικής μηχανής!) και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

"διαδρομή_εγκατάστασης_του_Virtualbox\VboxManage" modifyvdi "διαδρομή_ _του_vdi\ονομασία_του_vdi.vdi" --compact

Παράδειγμα:

"C:\Program Files\Virtualbox\VboxManage” modifyvdi "C:\Users\user\Virtualbox\VM.vdi" --compact"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...