Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ασφάλεια ασύρματου δικτύου

Δεν είναι λίγες οι φορές που η έλλειψη ασφάλειας στο ασύρματο δίκτυό μας (το να μην αλλάζουμε δηλαδή τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του router) επιτρέπει σε έναν γείτονα ο οποίος τυγχάνει να έχει τον ίδιο router με εμάς να χρησιμοποιεί κατά λάθος το δίκτυο μας και να μας ρίχνει το bandwidth λόγω άγνοιας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποτρέψουμε ακούσιες ή ηθελημένες συνδέσεις στο ασύρματο router μας. Η προστασία ασύρματου δικτύου είναι στις μέρες μας πολύ σημαντικό θέμα.

Ας δούμε λοιπόν πώς θα το επιτύχουμε:

1) Αλλάξτε το προεπιλεγμένο password του router

Αν δεν αλλάξει το password του router μας, διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο να μπεί κάποιος από τη γειτονιά και να αλλάξει τις ρυθμίσεις στο ασύρματο δίκτυο μας και να έχει αυτός πρόσβαση ενώ εμείς όχι. Ακόμα χειρότερα, φανταστείτε αυτός να κάνει κάποιες κακόβουλες ενέργειες απο το ασύρματο δίκτυο σας και να βγαίνει με τη δική σας διεύθυνση στο διαδίκτυο. Άρα λοιπόν το πρώτο πράγμα είναι να αλλάξουμε το Administrator Password του router μας.

2) Σταματήστε να μεταδίδετε το SSID (αναγνωριστικό ασύρματου δικτύου)

Κάθε ασύρματο δίκτυο έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό όνομα, το SSID. Για παράδειγμα, το linksys είναι το χαρακτηριστικό προεπιλεγμένο όνομα ενός linksys router. Είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίσετε το router σας ώστε να μην μεταδίδει το SSID. Φυσικά, αυτό δεν θα αποτρέψει τους γνώστες απο το να αποκτήσουν πρόσβαση, απλά δεν θα είναι εκτεθειμένο και στους αδαής και να προσπαθεί ο καθένας καθημερινά να συνδεθεί στο δίκτυο σας.

3) Ενεργοποίηση encryption

Τα ασύρματα δίκτυα μεταδίδουν όλες τις πληροφορίες τους παντού. Αν λοιπόν δεν κωδικοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες με κάποιο encryption, τότε είναι ανοικτές προς όλους και αυτό ειναι κάτι που δεν θέλετε...

4) Προστασία με MAC addresses 

Ενας πολύ καλός τρόπος για την προστασία του ασύρματου δικτύου σας είναι να επιτρέψετε μόνο σε συγκεκριμένες MAC addresses να έχουν πρόσβαση στον Router σας. Αυτό γίνεται με ρυθμίσεις μέσα απο το router. Είναι ένας απο τους ασφαλέστερους τρόπους διαφύλαξης της πρόσβασης σας και ο πλέον εγγυημένος.

5) Κλείστε το ασύρματο δίκτυο όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Ίσως φαίνεται κουτό, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχτείτε. Φυσικά όχι οτι σας πειράζει να χρησιμοποιεί κάποιος άλλος το router σας, αλλά είναι πολύ σημαντικό, ειδικά τώρα με τα ηλεκτρονικά εγκλήματα, να γνωρίζετε ποιος ακριβώς χρησιμοποιεί το δίκτυο σας και να μην αφήνετε την πρόσβαση ανοικτή.

6) Ελέγξτε για "εισβολείς"

Είναι καλό που και που να ελέγχετε τη λίστα με τους υπολογιστές που αποκτούν πρόσβαση στον δίκτυο σας, από την αντίστοιχη επιλογη του router, ούτως ώστε τουλάχιστον να γνωρίζετε ποιος συνδέεται και πότε.


Η προστασία του ασύρματου δικτύου σας, είναι πραγματικά στο χέρι σας και στις μέρες μας είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουμε. Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται δύσκολα, τότε μπορείτε να βρείτε κάποιον τεχνικό υπολογιστών για να σας κάνει τη δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...